15 Mart 2024

Türkiye ve Japonya Arasındaki Diplomatik İlişkilerinin Tesisinin 100. Yıl dönümü kapsamında Türk Japon Dostluk Kulübü işbirliğiyle “ÇOMÜ Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı 100. Yıl Etkinlikleri” serisinin 3.sü 15 Mart tarihlerinde Eğitim Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Yukari Yoshihara (Tsukuba Ü.), Hiroyo Sugimoto (Tokyo City Ü.), Miwa Maruyama (Jagiellonian Ü.), Doç. Dr. Yoshiko Matsuda (Takasaki Ü.), Masumi Kagaya (Simmons Ü.) ve Dr. Öğr. Üyesi Melek Çelik (ÇOMÜ) “Günümüz Japon Edebiyatı ve Popüler Kültür” temalı panelde uzmanlık alanları üzerinden konuları ele aldı. Kadın, aile, modernleşme olgularının edebiyat ve popüler kültür ürünleri üzerinden tasvirine odaklanılan panelde Japonya’nın son yüzyıldaki toplumsal dönüşümüne ışık tutulmaya çalışıldı. Prof. Dr. Yoshihara popüler kültürde Romeo ve Juliet yansımalarını, Sugimoto Japon kültüründeki “Kendin Yap – Do it yourself-” olgusunun tarihsel ve toplumsal dinamikler bağlamındaki değişimini, Dr. Matsuda Japonya’daki “ada” kültürünün edebiyata yansımalarını anlatırken, Maruyama Japon televizyon tarihi hakkında bilgiler verdi. Kagaya ise mangalarda ataerkillik ve Modernite kavramını, Dr. Çelik ise Higuchi Ichiyo’nun Takurabe eserini ele aldı.