Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Japon Dili Eğitimi

25. Japonya Araştırma Seyahati

Anabilim Dalı heyetimiz Matsushita Anı Vakfı 25. Yıl Japonya Araştırma Seyahati kapsamında 9-28 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinlikler için Japonya'daydı.

Anabilim Dalı araştırma heyetimiz Prof. Dr. Tolga ÖZŞEN liderliğinde 6 öğrencimiz ile “Matsushita Konosuke Anı Vakfı Japon Dili ve Kültürü Araştırma Seyahati” 25. Yıl etkinlikleri kapsamında 9-28 Haziran tarihleri arasında Osaka, Kōbe, Nara, Hyōgo, Hiroshima, Nagoya ve Tokyo illerinde çeşitli ziyaret, toplantı ve çalıştaylara katılmıştır. Tarihi ve kültürel alanlara yapılan kültür-tarih gözlem seyahatleri haricinde heyetimizin öne çıkan faaliyetlerinden birkaç tanesi aşağıdaki gibidir.

Nara Kadın Üniversitesinde Sosyoloji Bölümü tarafından 15 Haziran günü düzenlenen “Türk-Japon Öğrenci Çalıştayı” kapsamında Türkiye hakkında sunumlar gerçekleştiren araştırma grubumuz Japon toplumu ile ilgili derslere katılma fırsatını da buldu.

18 Haziran’da heyetimiz Hiroshima’da 25 yıldır üniversitemize Japon takvimlerini yollayan “Hiroshima-Çanakkale Dostluk Topluluğu” ile düzenlenen toplantıya katılarak önümüzdeki süreçte ilişkilerin daha da derinleştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulundu. Anabilim dalımızın Hiroshima ziyareti, Japonya ile olan 25 yıllık ilişkileri ve üniversitemiz Chūgoku Shimbun gazetesinde haberleştirildi.

Öğrenci heyetimiz, 19 Haziran’da Nagoya Chubu Üniversitesi hocası Türkolog Prof. Nakayama’ya ziyaret gerçekleştirdi ve Prof. Nakayama’nın seminer grubuyla ortak söyleşi düzenlendi.

Anabilim dalı heyetimizin Japonya çalışma seyahatinin Nagoya ayağında 20 Haziran'daki Nagoya Başkonsolosluğuna olan ziyarette Sayın Başkonsolosumuz Umut ÖZTÜRK ile üniversitemizin Japonya çalışmaları ve Türk-Japon ilişkileri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Heyetimiz seyahatin son ayağı olan Tokyo’da 22 Haziran’da Tokyo Büyükelçimiz Korkut Güngen’e nezaket ziyaretinde bulunarak ÇOMÜ ve Türkiye’de Japonya çalışmaları ile ilgili sohbet imkanı buldu.

Tokyo ayağında 24 Haziran'da girişimciler, politikacılar ve üst düzey yönetici okulu olan Matsushita Yönetim ve Politika Enstitüsüne de ziyarette bulunarak enstitü faaliyetleri hakkında bilgi alındı.

Araştırma heyetimiz seyahatin son gününde kurumsal ilişkilerin başlangıcının 25. yılı şerefine, Matsushita Konosuke Anı Vakfı Başkanı Sn. Matsushita’nın davet ve teşrifleriyle 26 Haziran'da Tokyo’da düzenlenen toplantıda Japonya’da yaşayan bu programa katılmış mezunlarımızla bir araya geldi. Japonya’daki mezunlarımızın güncel durumları, mezunlarla gelecekteki muhtemel ortaklıklar; anabilim dalımız ve vakıf arasındaki kurumsal ilişkinin ve araştırma programının yarınına dair görüş alışverişinde bulunuldu. Bu toplantı sonucunda, aynı fondan faydalanan Vietnam Hanoi Üniversitesi Japonoloji bölümü ile Ekim ayında ortak çalıştay düzenlenmesi fikrinde mutabakata varıldı.

28 Haziran’da ülkeye dönüş yapan araştırma heyetimiz, araştırma seyahatine ilişkin kapsamlı değerlendirme sunumunu ise Ekim ayında fakültede yüz yüze olarak gerçekleştirecektir.