Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Japon Dili Eğitimi

ÇOMÜ Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı 100. Yıl Etkinlikleri serisinin 2. ve 3.sünü gerçekleştirdik.

Türkiye ve Japonya Arasındaki Diplomatik İlişkilerinin Tesisinin 100. Yıl dönümü kapsamında İletişim Fakültesi ve Türk Japon Dostluk Kulübü işbirliğiyle “ÇOMÜ Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı 100. Yıl Etkinlikleri” serisinin 2. ve 3.sü 14 ve 15 Mart tarihlerinde Eğitim Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Önal başta olmak üzere bir çok akademisyen ve öğrencinin katımlıyla gerçekleşen 14 Mart panelinde “Anime, Çizgi Roman ve Popüler Kültür” teması ele alındı. Prof. Ryuta Minami (Tokyo Keizai Ü.), Prof. Dr. Junko Saeki (Cambridge Ü. & Doshisha Ü.), Doç. Dr. Raj Lahki Sen (Kanazawa Ü.), Dr. Tetsuya Mihara (Tsukuba Ü.) ve Dr. Öğr. Üyesi H. Çağlar Doğru’nun konuşmalarıyla katkı sunduğu panelde Türkiye’de ve Japonya’da popüler kültür ürünü olarak anime ve manganın toplumsal, tarihsel ve kültürel bağlamdaki yeri ele alındı. Dr. Sen, Japon klasik romanlarının sinemaya aktarımı üzerine konuşurken, Dr. Saeki Noh tiyatrosundaki Samuray imgesi üzerine açıklamalarda bulundu. Diğer yandan, Dr. Mihara Japonya’da Manga, Anime ve Oyun veri tabanlarının arşivlenme süreçleri ve arşiv sistemleri ile ilgili bilgiler verirken, Prof. Minami Manga ve anime dünyasında “öteki dünya” olgusunu ele almış, Dr. Doğru ise Türkiye’deki çizgi roman tarihini aktarmıştır.

Panel sonundaki plaket takdimlerinin ardından, 100. Yıl için Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 100. Yıl için özel üretilen Japon çay kaseleri (Chawan) üniversitemiz adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya tarafından Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara’ya takdim edildi.

İkinci gün olan 15 Mart’ta ise Prof. Dr. Yukari Yoshihara (Tsukuba Ü.), Hiroyo Sugimoto (Tokyo City Ü.), Miwa Maruyama (Jagiellonian Ü.), Doç. Dr. Yoshiko Matsuda (Takasaki Ü.), Masumi Kagaya (Simmons Ü.) ve Dr. Öğr. Üyesi Melek Çelik (ÇOMÜ) “Günümüz Japon Edebiyatı ve Popüler Kültür” temalı panel gerçekleştirildi. Kadın, aile, modernleşme olgularının edebiyat ve popüler kültür ürünleri üzerinden tasvirine odaklanılan panelde Japonya’nın son yüzyıldaki toplumsal dönüşümüne ışık tutulmaya çalışıldı. Prof. Dr. Yoshihara popüler kültürde Romeo ve Juliet yansımalarını, Sugimoto Japon kültüründeki “Kendin Yap – Do it yourself-” olgusunun tarihsel ve toplumsal dinamikler bağlamındaki değişimini, Dr. Matsuda Japonya’daki “ada” kültürünün edebiyata yansımalarını anlatırken, Maruyama Japon televizyon tarihi hakkında bilgiler verdi. Kagaya ise mangalarda ataerkillik ve Modernite kavramını, Dr. Çelik ise Higuchi Ichiyo’nun Takurabe eserini ele aldı.