Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Japon Dili Eğitimi

2. Uluslararası Japonoloji Öğrencileri Forumu

2. Uluslararası Japonoloji Öğrencileri Forumu gerçekleşti.

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi Japonca Bölümü, Sofia University St. Kliment Ohridski Japonoloji Bölümü, Moscow City Education University Japon Dili Bölümü ve ÇOMÜ Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı tarafından ilki 2022 yılı sonunda düzenlenen Uluslararası Japonoloji Öğrencileri Forumu’nun ikincisi 12 Aralık 2023 Salı günü çevrimiçi olarak düzenlendi.

İkinci yılında forumun ana teması “Japonya’da şaşırdığımız şeyler” olarak belirlendi ve her ülkeden Japonoloji öğrencileri Japonya, Japon kültürü ve yaşamına ilişkin ilginç buldukları konular hakkında sunum gerçekleştirdiler.

  Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi öğrencilerinin oturumunda Japon yaşamında nezaket kültürü, Japonya’da hijyen kültürü, yemek ve içki kültürü konuları hakkında Kazak öğrenciler Japonca sunumlarını tamamladılar. Ardından, Sofia University St. Kliment Ohridski öğrencileri oturumlarında 5 başlık üzerinden Japonya çözümlemesi yaptılar. Sırasıyla, Japonların dövme olgusuna ilişkin tutumları, Haiku (Japon şiiri), gündelik yaşamda yemek kültürü, Japonya’da kapı ve kilit sistemlerinin farklılıkları ve kitap okuma kültürü hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler. ÇOMÜ Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı oturumunda öğrenciler, afet eğitimi, Japon görgü kuralları ve Japonca hakkında ilginç ve şaşırdıkları noktaları Türkiye ile karşılaştırmalı biçimde sundular. Son olarak, Moscow City Education University oturumunda ise, toplumsal ve kültürel bağlamda Japonların profesyonel yaşamda oluşturdukları davranış kodları (görgü kuralları) hakkında Rus öğrenciler sunumlarını tamamladılar. Her bir oturum sonrasında gerçekleşen soru cevap bölümünde Japonya’yı temel alarak 4 ülke öğrencileri kendi ülkelerinden örneklerle tartışma konularına katkıda bulundular.

Bu yıl Moskova Kent Eğitim Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı organizasyonda anabilim dalımız adına Dr. Öğr. Üyesi Melek Çelik organizasyon komitesinde yer alırken, ÇOMÜ oturumunda Nazlıcan Taçyıldız (4. sınıf), Sude Özcan (4. sınıf), Furkan Barut (2. sınıf), Semanur Şentürk (2. sınıf) adına Nazlıcan ve Sude sunumları gerçekleştirdi.