Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Japon Dili Eğitimi

9. Balkan Yarımadası Japon Dili ve Kültürü Yaz Kampı

9. Balkan Yarımadası Japon Dili ve Kültürü Yaz Kampı başarıyla tamamlandı.

Anabilim Dalımız tarafından 11-15 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen “9. Balkan Yarımadası Japon Dili ve Kültürü Yaz Kampı” başarıyla sona erdi. Japan Foundation proje fonu, Aisin Otomotiv Parçaları Sanayi ve Ticaret A.Ş., İÇDAŞ ve DETABI Travel destekleriyle gerçekleştirilen etkinliğe Sofia University "St. Kliment Ohridski" (Bulgaristan), University of Belgrade (Sırbistan), University of Ljubljana (Slovenya), Juraj Dobrila University of Pula (Hırvatistan), Japan Foundation Budapest Office (Macaristan), Ankara Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve üniversitemiz Japonca bölümlerinden 60’a yakın öğrenci ve Japonya uzmanları katılım sağladı.

Açılış konuşmasında yaz kampının Japon dili yoluyla Balkan ülkelerindeki Japon dili öğrencilerinin karşılıklı anlayış ve ortak dil geliştirmesini ve Balkan coğrafyasındaki işbirliklerini derinleştirmesini amaçladığına vurgu yapan Kamp Proje Direktörü ve Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tolga ÖZŞEN, ülkemizde ilk kez düzenlenen bu etkinliğe üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Açılış töreninde katılan ve “Japonca Öğrenmek” başlıklı açılış konferansı veren Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Ken’ichi KASAHARA ise Türk-Japon ilişkilerinde dil ve kültürü öğrenmenin önemine vurgu yaparak, Türkiye ve Balkan ülkeleri arasında Japoncanın merkezi rol aldığı böyle anlamlı bir etkinlikle bulunmaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Açılış töreninin ardından, Avrupa Japon Dili Eğitimcileri Derneği Eski Başkanı ve Ljubljana Üniversitesi Japonoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nagisa Moritoki Japon dili ve şiiri ile ilgili bir seminer verdi. Yaz kampı 7 Japonya uzmanının dil, kültür, edebiyat ve tarih alanlarındaki dersleri, çay seremonisi ve Japon kaligrafisi çalıştayları ile devam etti.

Çanakkale merkezde ve Gelibolu Yarımadası'nda tarihi yerlerin de ziyaret edildiği yaz kampının son gününde ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki GENÇ ve İÇDAŞ yetkililerinin de katılımlarıyla düzenlenen sertifika töreni ve veda kokteyli düzenlendi. Sertifika töreninde üniversitemizin uluslararasılaşma sürecine vurgu yaparak, bu nitelik ve kapsamdaki etkinliklerin daha da arttırılması yolunda çalışmaların yürütüldüğüne vurgu yapan Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU, sertifika törenine destekleri için İÇDAŞ’a da teşekkürlerini iletti. Kampa katılan Japonya uzmanları ve katılımcı öğrencilere verilen sertifikalarla tören sona erdi.