Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Japon Dili Eğitimi

Anabilim Dalımız Balkan Japonca Yaz Kampı'nda Temsil Edildi

25-30 Eylül 2022 tarihlerinde uluslararası katılımlı Balkan Japonca Yaz Kampı Sofya Üniversitesi'nde düzenlendi.

Sofya St Kliment Ohridski Üniversitesi'nin yürütücülüğünde gerçekleşen ve Japan Foundation tarafından desteklenen Balkan Japonca Yaz Kampı 25-30 Eylül 2022 tarihlerinde Bulgaristan'ın Sofya kentinde düzenlendi. Bulgaristan, Sırbistan, Romanya ve Türkiye'de bulunan Japonca lisans programlarından toplam 20 öğrencinin katıldığı yaz kampında Almanya, Rusya ve Bulgaristan'dan Japonya uzmanı öğretim üyeleri Japon dili ve Japon kültürü hakkında dersler verdi. Derslerin yanı sıra Sofya St Kliment Ohridski Üniversitesi Japonoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileriyle birlikte tarihi ve kültürel yerlere araştırma gezileri de düzenlendi. Balkan Japonca Yaz Kampı bünyesinde ülkemizi ve anabilim dalımızı Öğr. Gör. Miyuki ICHIMURA liderliğindeki Ecem KARACAN, Erkan ŞENDİL ve Akın Tamer GÜNGÖR temsil etti.

Balkan Yaz Kampi hakkında katılım gösteren arkadaşlarımızın görüşleri ise şu şekildedir:

Japonca Yaz Kampı hayatımda ilk defa Japonca öğrenen diğer ülke öğrencileriyle bir arada bulunduğum bir etkinlikti. Farklı dilleri konuşsak dahi mutluluğumuzu, sevgimizi ve hedeflerimizi en içten şekilde birbirimizle paylaşıp güzel dostluklar kurduk. Her ne kadar kısa süreli bir etkinlik olsa da, gelecekteki hedeflerim ve eğitim hayatım konusunda fikirlerimi derinden etkiledi diyebilirim. Başta sayın bölüm başkanımız olmak üzere, tüm öğretmenlerime verdikleri emekler ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Umuyorum üniversitemizi ve ana bilim dalımızı en iyi şekilde temsil etmişizdir. (Erkan Şendil)

Bulgaristan Japonca Yaz Kampı etkinliği sayesinde hayatımda hem ilk kez yurtdışına çıkmış hem de yüz yüze yabancı öğrencilerle ve öğretmenlerle tanışma fırsatı edindim. Başta katılma konusunda endişelerim vardı. İnsanlarla iletişim kurup anlaşabilecek miyim diye biraz tedirgindim. Hep ‘’Sen bir yurtdışı gör ufkun, bakış açın değişecek’’ derler. Ben ise alt tarafı 4-5 günlük bir gezi insanı ne kadar etkileyebilir diyordum. Fakat gerçekten dönünce kendimi fazlasıyla etkilenmiş hissettim. İletişime geçtiğim her öğretmenimden ve arkadaşlarından envai çeşit bilgi öğrendim. Bu tür gezi ve programlara karşı bakış açımı farklı yönde etkilediğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bu gezide tüm öğretmenlerime ve daha sonra benimle birlikte geziye neşe katan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Umarım gelecekte de böyle harika etkinlikler sürdürülür ve bölümler arası ilişkilerimiz hep devam eder. (Akın Tamer Güngör)

Öncelikle bu kampta emeği geçen tüm öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür ederek başlamak istiyorum. Benim için Japonca Yaz Kampı bir belirsizlik gibiydi çünkü orada beni neyin beklediğini bilmiyordum. Ancak, Sofya'ya varır varmaz bizi sıcak gülümsemesi ile Ivanova öğretmenimiz ve öğrencileri karşıladı. Başlangıçtan bitişe dek daima bizimle ilgilendiler. Bu kamp sayesinde çeşitli milletlerden, çeşitli uzmanlık alanlarına sahip eğitimcilerden bana yeni bir bakış açısı kazandıran dersler aldım. Aynı zamanda bu kısa süre içinde diğer ülkelerden gelen öğrenciler ile değerli ve unutulmaz, birbirimizden ne kadar uzak olursak olalım sürmeye devam edecek anlamlı arkadaşlıklar kurduk. Böyle bir ortamda bulunmak hem kendime olan güvenimi geliştirdi hem de hayatımda ilk diyebileceğim birçok şeyi deneyimleme fırsatım oldu. Herkes gibi ben de dönerken "Keşke kamp daha uzun olsaydı" diyerek kampın bitmesini istemeyen öğrencilerden biriydim. Hayatımın en mutlu anlarının en başında gelen birkaç günü Japonca Yaz Kampı sayesinde yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum. Gelecekte böyle bir etkinlikte herkesle tekrar buluşma temennisiyle, bu kampın da uzun yıllar sürmesini ve bu sayede diğer öğrencilerin de bizim gibi eşsiz deneyimler edinmesini diliyorum. (Ecem Karacan)