Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Japon Dili Eğitimi

Faaliyet ve olanaklar

YIL İÇİ FAALİYETLER

Anabilim Dalımız bünyesinde eğitim öğretim yılı içerisinde ders dışı etkinlik olarak Japonya ile ilgili akademi, iş, diplomasi dünyasından konuklar ağırlanmakta ve öğrencilerimize yönelik söyleşi, seminer, konferans etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. 

Bunun yanı sıra, öğrencilerimizin gerçekleştirdiği ve anabilim dalı olarak desteklediğimiz öğrenci faaliyetleri de bulunmaktadır. Bu faaliyetler öğretim elemanlarının destekleriyle ÇOMÜ Türk-Japon Dostluk Topluluğu bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetlere aşağıdaki etkinlikler örnek olarak verilebilir. 

Çanakkale halkına yönelik “Ücretsiz Hafta Sonu Japonca Kursu” 

Üniversitemiz öğrenci ve personeline olduğu kadar Çanakkale kentine de açık olan bu kurs projesinin tanıtımını ve idaresini öğretmen olmayı amaçlayan ana bilim dalımız 3. sınıf öğrencileri yürütmektedir. Her yıl Ekim-Kasım aylarında başlanan kurs tüm akademik yıl boyunca devam etmektedir. Ortaokul öğrencisinden emekliye, çalışan memurdan ev hanımına kadar yaş, meslek, vb. şart gözetmeksizin geniş bir yelpazede Japon diline, kültürüne ilgisi olan herkesin katılımı mümkündür. Kursumuz, birkaç ay gibi kısa bir zaman sürecinde başlangıç seviyesinde Japonca öğrenme fırsatını ücretsiz olarak sunmaktadır. Her yıl 200'den fazla başvuru olmaktadır. 3.sınıf güz dönemi derslerinden olan ‘Japon Dili Özel Öğretim Yöntemleri' ve ‘Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme' dersleri ile kurs uygulaması birbirine bağlantılı olduğundan öğrencilerimiz aldıkları derste öğrendiklerini pratiğe dökerek bu kursu başarı ile sürdürmektedirler.

Japonya Günleri

1995 yılında Japonya’dan gelen takvim ve poster sergisiyle başlayan, 1996 yılında Türk Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği İstanbul Şubesi yetkililerinin işbirliği ile Çanakkale'de düzenlenen Japon Festivali ile daha da ivme kazanan Japonya Günleri etkinliğimiz ara verilmeden ve içerik olarak sürekli zenginleşerek tam 20 yılı aşkın süredir devam etmektedir.

GünümüzdeJapon Kaligrafisi (Shodô), Geleneksel Çay Seramonisi (Sadô), Japon Kılıçlı Strateji Öğretileri (Kendô), Japon yemekleri, kağıt katlama sanatı (Origami), geleneksel Japon dansları, Edebiyat çalışmaları, Japon satrancı, Japon müziği çalışmaları, anime-film gösterimi, Manga çalışmaları, Japonca tiyatro, cosplay başta olmak üzere Japon kültürünün popüler ve geleneksel öğelerini bir araya getiren çok boyutlu bir içeriğe kavuşmuştur. 

Ayrıntılar için bkz: 

http://turkjapondostluktoplulugu.com/ 
https://www.instagram.com/comu_japonca/

Seminerler

“Japonca mezunları anlatıyor” seminerleri

2019 yılı sonunda başlattığımız ve fakat pandemi sebebiyle ara verdiğimiz seminer serisini her yarı yılda en az bir kez olacak şekilde düzenliyoruz. Bu seminerlerde 3 ya da 4 mezunumuzu bir araya getiriyor ve onların gözünden Japonlarla sosyal ve profesyonel yaşamı dinliyoruz. Öğrencilerle mezunları bir araya getirmenin yanında, sahada olan bitenin bizzat birinci ağızlardan öğrencilere aktarılması, iş hayatında dikkat edilmesi gereken hususlar gibi okul müfredatının dışındaki dünyaya hakim olabilmek açısından da önemli etkinlikler arasındadır.  

“Japonya panelleri” 

Bu panel serisinde ise Türk-Japon ilişkilerine farklı açılardan yaklaşmayı amaçlıyoruz. 2021 yılında başlattığımız bu seminerlerde bugüne kadar İstanbul Japonya Başkonsolosu Sn. Nishimaki Bey ve sonrasında Japonya İzmir Kültürler arası Dostluk Derneği (JİKAD) Başkanı Sn. Arzu Yücel hanımı konuk ettik ve kendilerinin bakışından Türk-Japon ilişkilerini dinleme fırsatını bulduk. Yine, 2022 yılı içerisinde Japonya Günleri kapsamında Japonya Ankara Büyükelçisi Sn. Suzuki Bey'i konuk ederek Japonya panellerinin devamını sağlamış olduk. 

Her akademik dönemde birer adet Japonca Mezunları Anlatıyor ve Japonya Panelleri etkinliği gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

 

OLANAKLAR

  • Matsushita Konosuke Anma Vakfı Japon Dili ve Kültürü Araştırma Programı

Bu dil-kültür araştırma programı, merkezi Japonya’nın Osaka ilinde bulunan ve Panasonic firmasının kurucusu olan Konosuke Matsushita adına kurulmuş Matsushita Konosuke Anma Vakfı Japon Dili ve Kültürü Araştırma Fonu tarafından 20 yılı aşkın bir süredir desteklenmektedir. Program desteği için anabilim dalı olarak her yıl ilgili dönemde Matsushita Konosuke Anma Vakfı’na destek başvurusu yapılmaktadır. Başvurumuzun kabul edilmesi durumunda, belirlenen genel not ortalamasına sahip olan ve tarafımızca ilan edilen sınıflardaki öğrenciler arasından yazılı ve sözlü sınav yoluyla seçilen 6 öğrencimiz ve öğrenci heyetine liderlik edecek 1 öğretim elemanı katılmaktadır. İlgili öğretim elemanı tarafından önceden belirlenmiş program dahilinde öğrencilerimiz Japon dili, kültürü, toplumu, iş yaşantısına ilişkin seminer ve derslere katılım, üniversite, kurum-kuruluşlara resmi ziyaretler, tarihi ve kültürel mekan gezileri başta olmak üzere bir çok farklı açıdan Japonya’ya ilişkin tecrübe kazanmakta, bilgilerini derinleştirmektedirler.